Ścieram gotowane jajka i dodaję puszkę taniego warzywa. Ekspresowe kotleciki, które wszystkim smakują
To był dzień, kiedy miałam ochotę na kotleciki bezmięsne, najlepiej jajeczne, ale pod ręką nie było zbyt wiele składników: w lodówce tylko cztery jajka. Postanowiłam jednak nie rezygnować z gotowania jajek i dodawania ich do kotlecików, ale żeby wszyscy się najedli, musiałam dodać do masy coś jeszcze. Padło na białą fasolkę w puszce i to okazało się strzałem w dziesiątkę.
Jak zrobić kotlety jajeczne z fasolką?
Gotowane jajka starłam na drobnych oczkach tarki, a fasolkę delikatnie zmiksowałam. Chodzi tu o to, aby nie zamieniła się w gładką papkę, ale żeby w masie były wyczuwalne kawałki fasolki. Do masy dodaje się jeszcze surowe jajko, bułkę tartą i dodatki, które podkręcą smaki. W moim przypadku to ostra musztarda, sól, pieprz i koperek. Ważne: bułkę tartą możesz dodawać stopniowo, bo jest ona tym, co zagęszcza nieco masę, aby dała się łatwo formować (można jej dać mniej niż w przepisie, jeśli uznasz, że masa jest wystarczająco gęsta), dlatego bułkę można zastąpić np. płatkami owsianymi (wówczas dobrze jest im dać chwilę, aby wchłonęły płyny i lekko napęczniały).
Kotleciki możesz doprawić według własnego gustu. Pasuje tu także dodatek chrzanu, słodkiej i ostrej papryki czy też posiekanej drobno taki pietruszki.
Kotleciki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Są wtedy przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a ich wnętrze jest delikatne i rozpływające się w ustach.
Przepis: Kotlety jajeczne z fasolą
Szybkie kotleciki bezmięsne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 297 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 puszka fasoli białej
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka posiekanego drobno koperku
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotlecikiFasolkę z puszki odsącz, dodaj surowe jajko i lekko zmiksuj wszystko blenderem (nie na papkę). Zetrzyj ugotowane jajka na tarce, dodaj do fasolki razem z bułką tartą, musztardą, koperkiem, przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
- Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
Jak podawać kotlety jajeczne z fasolką?
Takie kotlety są doskonałym dodatkiem do bezmięsnego obiadu. My lubimy je jeść z ziemniakami i kiszoną kapustą, ale świetnie smakują także zaserwowane z kaszą i sosem grzybowym. Jeśli kotleciki zostaną po obiedzie, zjadam je zwykle na kolację na kromce chleba lub wkrajam do sałatki.